ΑΦΜ Πολυκατοικίας: Η μεγάλη αλλαγή από την ΑΑΔΕ

Μεγάλη αλλαγή για το ΑΦΜ πολυκατοικίας φέρνει η ΑΑΔΕ. Δείτε τι αλλάζει.

Στην απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ΑΦΜ πολυκατοικίας προχωρά η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, λύση σε μια σειρά θεμάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολυκατοικίες στην έκδοση ΑΦΜ, είτε για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, «Εξοικονομώ», είτε για να εκτελούν συναλλαγές φορολογικού ενδιαφέροντος (όπως εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων), δίνει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με αυτή:

  • Προβλέπεται η δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή, του οποίου η ιδιότητα προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτηρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.
  • Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτηρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.
  • Οι πολυκατοικίες δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ με συγκεκριμένη προθεσμία. Μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Τι ίσχυε έως τώρα με το ΑΦΜ πολυκατοικίας

Απίστευτη ήταν η ταλαιπωρία των διαχειριστών στις πολυκατοικίες οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν ΑΦΜ για πολλούς λόγους, όπως είναι φυσικά και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Συμφωνά με την νομοθεσία, για να βγάλει ο διαχειριστής ΑΦΜ, πρέπει να συμφωνεί το σύνολο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν οι διαχειριστές υποχρεούνται στην υποβολή Ε9 για κοινόχρηστους χώρους ή για παλιά κοινόχρηστα διαμερίσματα τα οποία τα νοικιάζουν.

Την ίδια ώρα, θολώνει και το τοπίο με την φορολόγηση εισοδημάτων από τυχόν ενοίκια που μπορεί να έχει πολυκατοικία που εκμισθώνει κάποιο παλιό θυρωρείο ή διαμέρισμα ή αποθήκη και τα λοιπά.

Σε κάθε περίπτωση, για να εκδοθεί ΑΦΜ διαχείρισης και τραπεζικός λογαριασμός πολυκατοικίας έπρεπε να γίνουν τα εξής:

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας καταθέτει σχετικό αίτημα στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, πρακτικό ορισμού του Διαχειριστή από τη Γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, αντίγραφο της ταυτότητας του διαχειριστή).

Στη συνέχεια ο διαχειριστής απευθύνεται σε πιστωτικό ίδρυμα και προβαίνει σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος θα πρέπει να συνδέεται με το ΑΦΜ που εκδόθηκε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Προηγούμενο άρθροΠως μπορώ να ελέγξω, αν στην πολυκατοικία ή στο συγκρότημα, που βρίσκεται η κατοικία μου, υπάρχει κανονισμός συνιδιοκτησίας;
Επόμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης: Ώρα πληρωμών για τα νοικοκυριά