Ανακαινίσεις κατοικιών: Αύξηση έως 70% στο κόστος ανά τ.μ.

Με αυξήσεις που μπορεί να πλησιάζουν και το 70% στις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες που προχωρούν σε ανακαινίσεις κατοικιών αυτό το διάστημα. Το ράλι των τιμών οικοδομικών υλικών και η ταχύτητα των ανατιμήσεων αναγκάζει του επαγγελματίες να αναπροσαρμόζουν τις προσφορές τους ακόμα και σε διάστημα εβδομάδων.

Μιλώντας στο Business Daily, ο πολιτικός μηχανικός και εκτιμητής κατοικιών, κ. Φρίξος Σακελλάρης, σημειώνει πως η πλειονότητα των υλικών έχουν δει ανατιμήσεις άνω του 40% μέσα σε διάστημα ενός έτους. Όπως εξηγεί, η τιμή του χάλυβα έχει διπλασιαστεί, τα κρύσταλλα έχουν ανατιμηθεί σημαντικά ενώ δεν υπάρχει και μεγάλη διαθεσιμότητα στην αγορά, τα καλώδια σημειώνουν σημαντική αύξηση, τα κουφώματα είδαν την τιμή τους να ανεβαίνει κατά 35% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν οι πρώτες ύλες κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τον τελικό καταναλωτή; Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, όλα τα παραπάνω οδηγούν το κόστος ανά τ.μ. για μία μέση ανακαίνιση από 950 ευρώ περίπου τον Δεκέμβριο του 2020 στα 1.500-1.600 σήμερα. Πρόκειται για μία αύξηση έως 68% για τον καταναλωτή.

Οι παρενέργειες της πανδημίας με τις αναστολές εργασίας εργαζομένων στην παραγωγή των πρώτων υλών εν μέσω αυξημένης ζήτησης καθώς η οικοδομή δε σταμάτησε παρά την πανδημία, η εκτόξευση της τιμής της ενέργειας και οι ανατιμήσεις στα καύσιμα εν γένει και, τέλος, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως, είναι μερικοί από τους λόγους για τις παραπάνω αυξήσεις.

Αυτό εξηγεί ο κ. Βαγγέλης Σαχουλίδης, πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας με έδρα την Πτολεμαίδα και δραστηριοποίηση σε όλη τη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο ΒD, πλέον οι προσφορές που δίνει σε πελάτες του έχουν ισχύ έως 3 εβδομάδες καθώς η ταχύτητα των ανατιμήσεων είναι τέτοια που μέσα μόλις σε εβδομάδες μπορεί να έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα για το υπό εξέταση έργο.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν υλικά που μπορεί να καταγράφουν αύξηση έως και 100% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρει αύξηση στα μέταλλα που φτάνει το 70%, 50% άνοδο στην ξυλεία για στέγες και εκτόξευση της τιμής για αλουμίνια. Δίνοντας μία εικόνα των αυξήσεων για τον τελικό καταναλωτή ο κ. Σεχουλίδης εξηγεί ότι για μία ολική ανακαίνιση (με αλλαγές στα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, κουφώματα, πατώματα, θέρμανση κλπ) για ένα τριάρι 80-90 τ.μ., ο ιδιοκτήτης θα πλήρωνε περί τα 24.000 ευρώ. Πλέον, θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 32.000 ευρώ.

Κίνδυνος για την αγορά ακινήτων από τις αυξήσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΤΑΤ η ετήσια αύξηση τιμών οικοδομικών υλικών (από Νοέμβριο 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021) έφτασε στο 7,1%. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν ως εξής:

  • Ηλεκτρική ενέργεια (37,7%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (34,2%), Σίδηρο οπλισμού (20,3%), Αγωγοί χάλκινοι (17,8%), Σωλήνες χαλκού (16,6%), Θερμαντικά σώματα (8,6%), Τούβλα (8,5%), Πλαστικοί σωλήνες (7,8%), Σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου (6,3%), Μηχανισμοί γκαραζόπορτας (5%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (5%), Κουφώματα αλουμινίου (4,3%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (4,3%), Πόρτες εσωτερικές (3,8%), Έτοιμο σκυρόδεμα (3,2%), Παράθυρα ξύλινα (3%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,9%), Μαρμαρόπλακες (2,8%), Τσιμέντο (2,8%) και Παρκέτα (2,7%).
stoixeia

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών ενδέχεται να βάλει «φρένο» στη δυναμική ανάκαμψη της κτηματαγοράς. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «εξακολουθούν να υφίστανται παράμετροι αβεβαιότητας, οι οποίες πλέον δεν περιορίζονται στις άμεσες επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά σχετίζονται επιπρόσθετα με τη διάρκεια της διατάραξης των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών, παράγοντες οι οποίοι, εφόσον παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο, ενδέχεται να ανακόψουν τους ρυθμούς της οικοδομικής δραστηριότητας και να περιορίσουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων».

Πηγή: news.b2green.gr

Προηγούμενο άρθροΕνδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ;
Επόμενο άρθροΥπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον επιβάρυνση στις επαγγελματικές στέγες?