Κοινόχρηστες Δαπάνες

Πώς υπολογίζονται τα κενά διαμερίσματα;

Ακολουθούμε τον κανονισμό αν υπάρχει. Σε διαφορετική περίπτωση σύμφωνα με το νόμο 3741/29 είναι αδιάφορο αν γίνεται χρήση του διαμερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ποσοστό 100% (και στη θέρμανση, εφόσον είναι απλή κεντρική) ανεξάρτητα αν κατοικείται ή αν είναι επιπλωμένο. Παρόλα αυτά, μπορεί να παρθεί διαφορετική απόφαση με ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών και για όσο διάστημα δεν αναιρείται από κανέναν.


Πώς πρέπει να γίνεται η κατανομή των ποσών στις κοινόχρηστες δαπάνες;

Ακολουθούμε τον κανονισμό της πολυκατοικίας-οικοδομής (καταστατικό). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, ο νόμος 3741/29 αναφέρει ότι “Όλες οι κοινόχρηστες δαπάνες (καθαρισμός, πετρέλαιο-φυσικό αέριο, ανελκυστήρας, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ κτλ.) κατανέμονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά του κάθε διαμερίσματος’’.


Τι είναι οι κοινόχρηστες δαπάνες;

Κοινόχρηστες δαπάνες είναι όλες οι δαπάνες που αφορούν σε κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη της πολυκατοικίας. Αυτές μπορεί να είναι: η καθαριότητα, η επισκευή/ συντήρηση του ανελκυστήρα, η εσωτερική- εξωτερική επισκευή του κτηρίου, η ταράτσα, η κεντρική αποχέτευση, οι υδρορροές κ.α.


Πώς χρεώνεται ο ανελκυστήρας;

Σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, τα ποσοστά του ανελκυστήρα θα βγαίνουν βάση αυτού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός ισχύει ο νόμος 3741/29 ο οποίος ορίζει ότι ο ανελκυστήρας βγαίνει βάση των τετραγωνικών μέτρων επί του χιλιοστού του οικοπέδου και προς αύξηση κάθε ορόφου.

Ποιες δαπάνες αφορούν μόνο ιδιοκτήτες;

Οι έκτακτες δαπάνες που αφορούν συντήρηση και επισκευή των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων του κτιρίου αφορούν τους ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστές συμμετέχουν με την αναλογία τους στις λειτουργικές δαπάνες όπως: καύσιμα, ΔΕΗ, νερό, καθαριστής, κηπουρός, συντήρηση ασανσέρ, απολύμανση, απόφραξη, αναγόμωση, αναλώσιμα όπως χώμα, λίπασμα, λάμπες, μπαταρίες και γενικά στην αντιμετώπιση βλαβών που δεν αφορούν αντικατάσταση βασικών στοιχείων της εγκατάστασης.


Δεν αναλαμβάνει κανείς τη διαχείριση. Τι κάνουμε;

Η ΟΙΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αναλαμβάνει τη διαχείριση του ταμείου της πολυκατοικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κτίριο σας να έχει νόμιμη εκπροσώπηση (βάσει καταστατικού) από εκλεγμένο διαχειριστή που να είναι συνιδιοκτήτης ή επιτροπή συνιδιοκτητών.

Ο νόμιμος διαχειριστής θα υπογράψει το συμφωνητικό παράδοσης του ταμείου της πολυκατοικίας στην εταιρία μας. Εμείς θα αναλάβουμε στη συνέχεια να πληρώνουμε τα συνεργεία σας, τους κοινόχρηστους λογαριασμούς (ΔΕΗ, νερό, φυσ.αέριο), να καταγράφουμε τις ενδείξεις των μετρητών καυσίμου, να εκδίδουμε τα κοινόχρηστα και να φροντίζουμε για την είσπραξη τους.

Για οποιαδήποτε έκτακτη δαπάνη θα ζητάμε την έγκριση του νόμιμου διαχειριστή. Τα κοινόχρηστα θα τα εξοφλείτε στον εισπράκτορα που θα έρχεται σε συγκεκριμένες προκαθορισμένες ημερομηνίες ή μέσω τραπέζης.


Μπορούμε να έχουμε καθαριστή και κηπουρό χωρίς νόμιμη απόδειξη και να κάνουμε έργα χωρίς απόδειξη;

ΟΧΙ. Στα κοινόχρηστα χρεώνονται μόνο δαπάνες με νόμιμα παραστατικά. Διαφορετικά δεν νομιμοποιείστε να απαιτείτε την πληρωμή τους. Αν κάποιος δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα και πρέπει να τα διεκδικήσετε το πρώτο που θα σας ζητηθεί είναι τα νόμιμα παραστατικά των δαπανών.

Ειδικά για καθαριστή, κηπουρό και γενικά οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που του αναθέτετε εργασία σε κοινόχρηστους χώρους και δεν έχει τη δυνατότητα να σας δώσει νόμιμη απόδειξη, είστε εσείς ο εργοδότης τους και οφείλετε να τους αγοράζετε εργόσημο. Διαφορετικά είναι ανασφάλιστοι με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.


Πώς αγοράζουμε εργόσημο για κοινόχρηστες εργασίες;

Υπάρχει από το 2013 πρόβλεψη για εργόσημο για κοινόχρηστους χώρους. Απαιτείται ΑΦΜ πολυκατοικίας και ΑΜΚΑ διαχειριστή και γίνεται μέσω τραπέζης.

 

Γιατί να πληρώνω για κάποιο διαχειριστή;

Ο διαχειριστής πρέπει να πληρώνεται διότι είναι και άχαρη δουλειά (ιδιαίτερα οι εισπράξεις) και διότι θα πρέπει να διατηρεί τους λογαριασμούς. Οποιος θέλει να το κάνει δωρεάν είναι, ασφαλώς ευπρόσδεκτος.

 

Προηγούμενο άρθροΘέρμανση
Επόμενο άρθροTα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μια πολυκατοικία