Μάθε πώς να αντιμετωπίσεις τους ενοχλητικούς γείτονες!

Κάποιες φορές, οι ενοχλητικοί γείτονες μπορεί να γίνουν μεγάλος μπελάς. Μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να ξαναβρείς την ηρεμία σου.

Μουσική στη διαπασών, ανεξέλεγκτες παιδικές φωνές και απείθαρχα κατοικίδια, τσακωμοί, μηχανήματα σε εργασιακό οίστρο, ανθυγιεινές εκπομπές ρύπων και οσμών. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να μας ενοχλούν καθημερινά σε μια πολυκατοικία ή μια γειτονιά. Τα θέματα αυτά αφορούν όχι μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ενοχλητικοί γείτονες

Αχ αυτοί οι γείτονες που δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε, να ησυχάζουμε ή να μελετάμε. Η διαμαρτυρία μας δεν είναι ένα καπρίτσιο. Αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική μας υγεία, ακόμα και με την εργασία μας. Όσο και αν έχουμε επενδύσει στην ηχομόνωση του ακινήτου και όσα μέτρα προφύλαξης κι αν έχουν προβλεφθεί στο καταστατικό της πολυκατοικίας, δεν αρκούν. Μπορεί να προκύψουν δεκάδες θέματα που μπορεί να μας χαλάσουν τη μέρα και όχι μόνο.

Ποια είναι τα όρια και πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε παρόμοιες καταστάσεις; Οι απαντήσεις διχάζουν. Ας μην ξεχνάμε και τη μεγάλη συζήτηση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018, με το σχετικό πρόστιμο που επιβλήθηκε σε οικογένεια στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η οικογένεια θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ στους γείτονές της κάθε φορά που τα παιδιά της κάνουν φασαρία. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται στον πατέρα και το μέτρο της προσωποκράτησης για 30 ημέρες.

Τι λέει ο νόμος;

Ας δούμε τι λένε 3 βασικοί νόμοι που έχουν θεσμοθετηθεί για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι ενοχλητικοί γείτονες.

Άρθρο 417 Π.Κ.

Η διατάραξη της κοινής ησυχίας είναι ποινικό αδίκημα και συγκεκριμένα, πταίσμα. Σύμφωνα με τον νόμο 417: «Όποιος διαταράσσει δημόσια τις ασχολίες, τις τέρψεις, ή τη νυχτερινή ησυχία των κατοίκων με υπερβολικούς κρότους, που παράγονται κατά την άσκηση κάποιου επαγγέλματος ή που προκαλούνται με άλλον τρόπο ή με θορύβους ή με διαπληκτισμούς με οποιεσδήποτε άλλες πράξεις τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο».

Ώρες κοινής ησυχίας

Τις ώρες κοινής ησυχίας, κάνουμε ησυχία. Όχι επειδή το λέει ο νόμος, αλλά επειδή οφείλουμε να σεβόμαστε τους συγκατοίκους μας σε μια πολυκατοικία. Ας κάνουμε τα αυτονόητα. Δεν χρειάζεται να φοράμε τακούνια όλη μέρα ή να βάζουμε συστηματικά σκούπα στις 12 το βράδυ. Αν θέλουμε να ακούσουμε δυνατά μουσική, μπορούμε να βάλουμε ακουστικά. Όπως σε ένα γραφείο δεν θέλουμε να ενοχλούμε τους συνεργάτες μας, το ίδιο ισχύει και για το σπίτι μας. Ποιες είναι αυτές οι ώρες:

  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00
  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30

Θερινή περίοδος είναι το διάστημα από την 1ηΑπριλίουέως τις30 Σεπτεμβρίου. Χειμερινή περίοδος είναι το χρονικό διάστημα από την 1ηΟκτωβρίουέως τις31 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι κανόνες που ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, όσοι έχουν κατοικίδια ή πτηνά θα πρέπει να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν την ησυχία των περιοίκων.

Ασφαλιστικά μέτρα σε γείτονα

Σύμφωνα με το άρθρο 1003 ΑΚ: «Ο κύριος του ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή καπνού, αιθάλης, αναθυμιάσεων, θερμότητας, θορύβου, δονήσεων ή άλλες παρόμοιες που προέρχονται από το ακίνητο, εφόσον αυτές δεν παραβλάπτουν σημαντικά τη χρήση του ακινήτου ή προέρχονται από χρήση συνήθη για ακίνητα της περιοχής του κτήματος από το οποίο προκαλείται βλάβη». Με άλλα λόγια, αν οι ενοχλητικοί γείτονες ξεπεράσουν τα όρια μπορείς να ζητήσεις ακόμα και ασφαλιστικά μέτρα ή να ασκήσεις αγωγή.

Άρθρο 57 ΑΚ

«Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται». Και ναι, η ηχορύπανση είναι προσβολή της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει και για τις αναθυμιάσεις από το φουγάρο της διπλανής ψησταριάς.

Πώς να μην φτάσουμε μέχρι τα δικαστήρια με τους ενοχλητικούς γείτονες

Κανείς δεν θέλει να φθείρεται ψυχολογικά, ούτε να επιβαρύνεται οικονομικά, με μηνύσεις και αγωγές. Για να συμβιώνουμε αρμονικά σε μια πολυκατοικία ή σε μια γειτονιά χρειάζεται αλληλοσεβασμός και αμοιβαίος συμβιβασμός.

Συζητάμε το πρόβλημα με λογικά επιχειρήματα

Το πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων θα πρέπει να είναι o διάλογος, όχι οι καβγάδες. Να εξηγούμε στους ενοχλητικούς γείτονες, τι ακριβώς μας ενοχλεί και κάθε πότε μας ενοχλεί. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, μπορεί να μην γνωρίζουν οι ίδιοι το βαθμό της ενόχλησης που προκαλούν.

Οι μεσοτοιχίες και τα πατώματα στις πολυκατοικίες είναι πολύ λεπτά και γενικά κάθε θόρυβος μεταφέρεται εύκολα στα γειτονικά διαμερίσματα. Ακόμα και αν η μουσική του γείτονα είναι χαμηλά, τα μπάσα της μπορεί να συντονίζουν με το δοκάρι του δικού μας διαμερίσματος. Ή το τρέξιμο στον διάδρομο γυμναστικής του μπορεί να ακούγεται, όχι στους από κάτω, αλλά στους παραδίπλα. Είναι απίστευτο το πώς μπορεί να διαχέεται ο ήχος σε ένα κτίριο. Κάποιες φορές απρόβλεπτα, σαν το νερό και την υγρασία.

Βρίσκουμε τη χρυσή τομή με διαλλακτικότητα

Όλοι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, όχι να τους βλέπουμε και να αλλάζουμε δρόμο. Η ηρεμία και η διαλλακτικότητα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα πολύ πιο εύκολα από όσο πιστεύουμε. Αρκεί βέβαια και η άλλη πλευρά να έχει την ηρεμία και τη διάθεση να συζητήσει πολιτισμένα το πρόβλημα που προκύπτει στην γειτνίαση λόγω του θορύβου. Για παράδειγμα, σε ένα πάρτι μπορούμε να δείξουμε κατανόηση αν γίνεται Σάββατο βράδυ και ο εορτάζοντας κλείνει τα 18. Όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη φάση, έτσι δεν είναι; Μετά από μια λογική ώρα, μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά να χαμηλώσουν τη μουσική.

Αν βέβαια η φασαρία γίνεται θεσμός και οι γείτονες δεν ενδιαφέρονται για το θόρυβο που προκαλούν, το θέμα αλλάζει. Τότε ίσως να καταφύγουμε στις λύσεις που μας δίνει ο νόμος, δηλαδή συστάσεις από την Αστυνομία, εισαγγελική παραγγελία κι έγκληση.

Πηγή: landlord-resources.theblueground.com

Προηγούμενο άρθροTι Διαφορές Έχει η Blueground από την Airbnb;
Επόμενο άρθροΜάθε Πώς Προσδιορίζονται Οι Φυσικές Φθορές Ενός Σπιτιού