Ο νέος κλιματικός νόμος και οι αλλαγές που φέρνει στην ασφάλιση κατοικίας

Ποιους αφορά η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας;

Τα καταστροφικά για τη χώρα μας καιρικά φαινόμενα έχουν οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, όσο και για την ασφάλιση κατοικίας.

Δύο είναι τα βασικά μέτρα που συζητιούνται για να ελαφρύνουν το δημοσιονομικό κόστος του προϋπολογισμού από τις φυσικές καταστροφές.

Το πρώτο αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου (πλημμύρες, πυρκαγιές κτλ.). Από το 2025 η ασφάλιση του ακινήτου γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική για την ηλεκτροδότηση νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας. Οι περιοχές που θα χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες θα ανακοινωθούν μέσα από σχέδια που θα ετοιμάσουν οι περιφέρειες.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για την ασφάλιση των ακινήτων. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να προτρέψει όλο και περισσότερους πολίτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους και να προστατέψουν τις περιουσίες τους σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς και άλλων επικίνδυνων φυσικών καταστροφών.

Ο συνδυασμός της κρατικής αποζημίωσης και της ιδιωτικής ασφάλειας εξασφαλίζει στους ενδεχόμενους πληγέντες αποζημίωση έως και 100%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της περιβαλλοντικής κρίσης. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι ενώ η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκτησιών (περίπου 70%), από την άλλη ελάχιστα από αυτά είναι ασφαλισμένα.

Η ασφάλιση της κατοικίας αναδεικνύεται ως η καλύτερη λύση, αφού επιτρέπει τόσο την προστασία της περιουσίας μας, όσο και την ελάφρυνση του δημοσιονομικού προϋπολογισμού.

Πηγή: elevate-it.online

Προηγούμενο άρθροΤα πάντα για την Γενική Συνέλευση
Επόμενο άρθροΡήτρα Αναπροσαρμογής: Τί είναι και πώς συνδέεται με τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος