Πώς θα κάνουμε οικονομία στη θέρμανση, αλλά όχι στη ζεστασιά μας!

Ο χειμώνας είναι πλέον εδώ και την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις μας «χτυπάνε» την πόρτα, ζητώντας μας να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, τόσο για άνεση όσο και για οικονομία.

Περνώντας ολοένα και περισσότερες ώρες της ημέρας μας εντός του σπιτιού και βλέποντας τη θερμοκρασία να… κατρακυλά όλο και χαμηλότερα, στην κορυφή των αναγκών μας τίθεται και αυτή τη χρονιά η θέρμανση, ειδικά όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε στην «καρδιά» του χειμώνα.

Η ζεστασιά του σπιτιού μας σήμερα δεν αποτελεί ενός είδους πολυτέλεια, μιας και μπορούμε πλέον να στραφούμε σε εναλλακτικούς τρόπους για οικονομικότερη θέρμανση το 2021. Τρόπους που θα ζεστάνουν τους χώρους μας, συμβάλλοντας συγχρόνως στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε έξυπνους και αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης, χάρη στους οποίους θα κάνουμε οικονομία στη θέρμανση, αλλά όχι στη ζεστασιά μας, αυτόν τον χειμώνα.

Θέρμανση σπιτιού με ηλεκτρικό ρεύμα

Ένας από τους κατάλληλους τύπους θέρμανσης είναι η θέρμανση σπιτιού με ηλεκτρικό ρεύμα. Ας ξεκινήσουμε με το τι μας προσφέρει η ηλεκτρική θέρμανση σπιτιού, σε σχέση με άλλες πηγές θερμότητας. Ανάμεσα στα πλεονέκτημα των ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, είναι πως είναι διαθέσιμες οποιαδήποτε στιγμή τις χρειαστούμε, τοποθετώντας τες στην πρίζα και ενεργοποιώντας τες. Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά τον συγκεκριμένο τύπο θέρμανσης οικονομικότερο συγκριτικά με άλλους, είναι το ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Ακόμα και η χρήση κλιματιστικού, το οποίο σίγουρα χρειάζεται συντήρηση κατά διαστήματα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για να λειτουργεί. Εάν λοιπόν αυτός ο τύπος θέρμανσης είναι ο κατάλληλος για τις δικές μας ανάγκες, τότε ένα είναι το σίγουρο, οι επιλογές είναι πάρα πολλές και καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χώρου: Αερόθερμα, κονβέκτορες, θερμοπομποί, καλοριφέρ λαδιού, θερμάστρες χαλαζία, είναι μερικές μόνο από αυτές. Αυτόν τον χειμώνα μπορούμε να στραφούμε στη θέρμανση του σπιτιού μας χωρίς καλοριφέρ και να βγούμε κερδισμένοι.

Θέρμανση σπιτιού με φυσικό αέριο

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στρέφονται στην επιλογή της θέρμανσης με φυσικό αέριο, μιας και αποτελεί μία έξυπνη και αποδοτική λύση. Το πρώτο και βασικότερο ίσως πλεονέκτημα, είναι η οικονομία, μιας και η τιμή του φυσικού αερίου είναι συγκριτικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου ή και του ηλεκτρικού ρεύματος. Το αμέσως επόμενο θετικό στοιχείο, αφορά φυσικά το περιβάλλον, καθώς το φυσικό αέριο κατά την καύση του, παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλα καύσιμα. Στα οφέλη του δεν γίνεται να μην συμπεριληφθούν η καθαριότητά του, η αυξημένη απόδοση της ενέργειας έως και 10% καθώς και η μικρή δαπάνη συντήρησης. Όντας ένα «καθαρό καύσιμο», επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του λέβητα, μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος, δηλαδή τα έξοδα για συντήρηση – ασφαλώς απαιτείται συντήρηση, αλλά αυτή δεν είναι τόσο συχνή όσο αυτή ενός λέβητα πετρελαίου. Σίγουρα πρόκειται για πλεονεκτήματα που κανένας μας δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα.

Θέρμανση σπιτιού με υγραέριο

Το υγραέριο κερδίζει έδαφος λόγω των πλεονεκτημάτων του ως μέθοδος θέρμανσης. Για όσους από εμάς δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ένα μείγμα υδρογονανθράκων, με κύρια συστατικά το προπάνιο και το βουτάνιο που καταγράφει ανοδική πορεία στις προτιμήσεις των καταναλωτών, μιας και έχει αρκετά πλεονεκτήματα: Εξασφαλίζει οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο, είναι ιδανικό για συστήματα κεντρικής θέρμανσης, για την κουζίνα (μαγείρεμα), το τζάκι (υγραερίου), για ζεστό νερό και για κλιματισμό, ενώ σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, το υγραέριο αποτελεί ιδανική λύση. Δεν είναι αμελητέο επίσης το γεγονός πως το κόστος εγκατάστασης υγραερίου είναι πολύ χαμηλό, σε σχέση πάντα με εγκαταστάσεις άλλων καυσίμων. Αναφορικά με τις σόμπες υγραερίου, οι οποίες είναι ευρέως δημοφιλείς, αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία λύση θέρμανσης, ιδανική για μεγάλους ή και για εξωτερικούς χώρους. Το μόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, είναι η τοποθέτηση μιας φιάλης υγραερίου στο πίσω μέρος τους.

Θέρμανση σπιτιού με ξύλα ή pellet

Για εμάς που ψάχνουμε τη «νούμερο 1» οικονομική λύση για θέρμανση στο σπίτι, η απάντηση «κρύβεται» στην ξυλόσομπα. Ειδικά αν έχουμε δικά μας ξύλα, τότε το κόστος της θέρμανσης – αν εξαιρέσουμε την αγορά της ξυλόσομπας – μπορεί να είναι και μηδενικό! Οι σύγχρονες ενεργειακές ξυλόσομπες έχουν σύστημα δευτερογενούς καύσης για καλύτερη απόδοση, μικρότερη κατανάλωση ξύλου και εξαγωγή λιγότερου καπνού από την καμινάδα. Για εμάς λοιπόν που αναρωτιόμαστε γιατί να επιλέξουμε αυτό το είδος θέρμανσης και να σταματήσουμε να ψάχνουμε ποιο θερμαντικό σώμα καίει λιγότερο ρεύμα, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Αντίστοιχης κατηγορίας τρόπος θέρμανσης, είναι και οι σόμπες pellet. Οι συγκεκριμένες σόμπες, μπορούν να ζεστάνουν έναν χώρο έως και 150 τ.μ., χωρίς συμπληρωματική πηγή θέρμανσης. Το pellet, είναι ένα φυσικό βιολογικό καύσιμο από ξύλο που δεν περιέχει πρόσθετα χημικά και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς αποτελείται από ξύλα και υπολείμματα ξύλου. Για εμάς που βρισκόμαστε σε δίλημμά για αυτά τα δύο είδη σόμπας, αρκεί απλώς να λάβουμε υπόψιν πως η βασική διαφορά της σόμπας ξύλου με τη σόμπα pellet, πέρα από το καύσιμο, είναι ότι η σόμπα ξύλου δε χρειάζεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Θέρμανση σπιτιού με πετρέλαιο

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα ακόμα και όταν το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας βασίζεται στο πετρέλαιο. Η σωστή συντήρηση του λέβητα, αλλά και η σωστή χρήση της θέρμανσης μπορούν να παίξουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε σχέση με τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ένας λέβητας, λοιπόν, που λειτουργεί με βάση τις κατασκευαστικές του προϋποθέσεις – δηλαδή συντηρείται σωστά και τακτικά – έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση με τη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Επιπλέον, λειτουργώντας τον θερμοστάτη σε μία «λογική» θερμοκρασία χωρίς υπερβολές, μπορούμε να έχουμε πάντα ένα ζεστό σπίτι με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Για εμάς λοιπόν που αυτή τη σεζόν αναζητάμε συσκευές θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης, οι επιλογές είναι πολλές. Ωστόσο, πριν καταλήξουμε, είναι φρόνιμο να εξετάσουμε τις ανάγκες, τα κόστη, τα δεδομένα καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας στον πλανήτη. Αφού μελετήσουμε τις εναλλακτικές επιλογές μας μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση για ένα ζεστό σπίτι αυτόν τον χειμώνα.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο άρθροΤι είναι η αντλία θερμότητας και πως λειτουργεί;
Επόμενο άρθροΘωρακίζοντας «έξυπνα» το σπίτι από το κρύο, την υγρασία και τους ιούς