Συντήρηση Καυστήρων

Η θέρμανση με καλοριφέρ, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ο τρόπος που επιλέγουν οι περισσότεροι ένοικοι διαμερισμάτων.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα χρησιμοποιείται το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο ως κύρια πηγή θέρμανσης, ενώ ακολουθούν το κλιματιστικό ή το τζάκι. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται αντλίες θερμότητας για την θέρμανση του σπιτιού με μεγάλη αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας. Εδώ αναφερόμαστε στη συντήρηση του καυστήρα, η οποία αποτελεί μια πολύ σημαντική και απαραίτητη διαδικασία.

Η συντήρηση καυστήρα πετρελαίου είναι μια εργασία “ζωτικής” σημασίας για τον λέβητα. Ο λέβητας είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου χρειάζεται επισκευή και καλή συντήρηση. Με τον όρο καλή εννοούμε την συχνή και κατάλληλη συντήρηση. Ακόμα και ο καυστήρας φυσικού αερίου που είναι μια νέα τεχνολογία γενικότερα θέλει συντήρηση. Γιατί; Είναι μια μηχανή και αυτή που μπορεί να παρουσιάσει βλάβες ή μικροπροβλήματα χωρίς την συντήρηση της. Η συχνότητα της εργασίας εξαρτάται από την παλαιότητα του καυστήρα, την πρότερη συντήρηση του και την ομαλή λειτουργία που είχε. Συνήθως πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και για τον έλεγχο ή την πρόληψη ενδεχόμενων προβλημάτων.

Η κατάλληλη συντήρηση του λέβητα επιγραμματικά, αφορά:

1. Καθαρισμό του καυστήρα
2. Καθαρισμός θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας.
3. Έλεγχο του ανοδίου της εγκατάστασης.
4. Έλεγχο οργάνου αυτόματης πληρώσεως (νερά της εγκατάστασης)
5. Έλεγχο δοχείου διαστολής

Επίσης, είναι σημαντικό να ρυθμιστούν οι θερμοστάτες του λέβητα, του κυκλοφορητή (όλου του συστήματος γενικότερα) . Τέλος, ρυθμίζεται η αναλογία αέρα- πετρελαίου έτσι ώστε να γίνεται σωστή καύση και αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξοικονομήσει έως και 40% μεγαλύτερη αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Άλλες εργασίες περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη εργασία:
Κάποιες από τις εργασίες που γίνονται είναι ο έλεγχος και ο καθαρισμός των εξαρτημάτων του λέβητα. Τέτοια εξαρτήματα είναι οι ακίδες ανάφλεξης, το φωτοκύτταρο(εάν υπάρχει), η αντλία πετρελαίου, ο στροβιλιστήρας και τα φίλτρα του πετρελαίου. Σημαντικότατη εργασία είναι ο έλεγχος για διαρροές πετρελαίου. Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιείται πρώτα στους σωλήνες μεταφοράς πετρελαίου και έπειτα στην αντλία πετρελαίου. Ο έλεγχος αυτός είναι πολύ μεγάλης σημασίας προφανώς για λόγους ασφαλείας. Καλό είναι να ελέγχεται κάποιες φορές και η καμινάδα του καυστήρα για τον ομαλό ελκυσμό του καπνού. Είναι χρήσιμο για την βέλτιστη απόδοση και την εξοικονόμηση καυσίμου.

Ο καυστήρας πρέπει να συντηρείται μία φορά τον χρόνο, συνήθως τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Αυτό γιατί η περίοδος της άνοιξης βοηθά τόσο στον καλύτερο καθαρισμό του λέβητα, όσο και στην ακριβέστερη ρύθμιση του καυστήρα. Επιπλέον, αποφεύγουμε πιθανή διάβρωση του λέβητα,η οποία μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρύπες.

Στην πράξη, βέβαια, τα πράγματα είναι πολλές φορές διαφορετικά, αφού είναι αρκετοί αυτοί που επιλέγουν το φθινόπωρο – λίγο πριν ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα και υπάρξει η ανάγκη πετρελαίου – για να κάνουν τη συντήρηση του καυστήρα τους.

Επίσης, το τέλος του χειμώνα είναι η κατάλληλη εποχή για την συντήρηση καυστήρα καθώς ο καυστήρας έχει δουλέψει αρκετά και χρειάζεται έναν προληπτικό έλεγχο και μικροεπισκευές.

Ο προληπτικός έλεγχος είναι αναγκαίος για να μην προκύψουν μελλοντικά προβλήματα. Αν στον έλεγχο προκύψουν βλάβες μπορεί να χρειαστούν επισκευές.

Προηγούμενο άρθροΚαθαρισμοί
Επόμενο άρθροΤεχνική Κάλυψη