Κομποστοποίηση στο σπίτι: Τα οφέλη για το περιβάλλον

Τί ονομάζουμε κομποστοποίηση;

Κομποστοποίηση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία από οργανικά κατάλοιπα έχουμε παραγωγή μιας ουσίας, το κομπόστ. Η φυσική αυτή ουσία παράγεται από υπολείμματα τροφίμων ή άλλων φυτικών οργανισμών. Η κομποστοποίηση αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο ανακύκλωσης και η οποία υιοθετείται πλέον από όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων. Μάλιστα, έχει υπολογισθεί πως από τα ανθρώπινα απορρίμματα το 35%, μπορεί να κομποστοποιηθεί. Το κομπόστ, ή εδαφοβελτιωτικό, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διατήρηση της υγείας των φυτών και του χώματος και γενικότερα για τις καλλιέργειες.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης

Σίγουρα η διαδικασία της κομποστοποίησης δεν είναι τόσο απλή όσο της γνώριμης ανακύκλωσης. Ωστόσο με τις κατάλληλες πληροφορίες και διάθεση μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας. Από την οργανική ύλη των υπολειμμάτων των τροφίμων δημιουργούνται μικρόβια. Αυτά χρειάζονται δύο βασικά στοιχεία ώστε να παραχθεί το κομπόστ, το άζωτο και τον άνθρακα. Το άζωτο χρειάζεται για την ανάπτυξη αυτών των μικροβίων και ο άνθρακας για την παραγωγή ενέργειας. Χρειάζονται ωστόσο οι σωστές αναλογίες διαφόρων οργανικών υλών, πράσινα και καφετιά, για την κατάλληλη ποσότητα αυτών των στοιχείων. Υπάρχουν κάποιες σωστές προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν προκειμένου η κομποστοποίηση να έχει επιτυχία.

Αρχικά χρειάζονται, όπως αναφέρθηκε, οι σωστές αναλογίες των οργανικών υλών που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, απαιτείται και ο σωστός αερισμός. Τα μικρόβια διακρίνονται σε αερόβια και αναερόβια, ανάλογα με το αν χρειάζονται ή όχι οξυγόνο για την ανάπτυξή τους. Αποτελεσματικότερα για τη διαδικασία της κομποστοποίηση είναι τα αερόβια μικρόβια, καθώς η αποσύνθεση των οργανικών ουσιών γίνεται ταχύτερα με αυτά. Μάλιστα η χρήση υλικών με μεγάλο μέγεθος, όπως κλαδιά και πριονίδια, βοηθά τη διαδικασία αυτή γιατί προσφέρουν πομπώδη δομή στην ύλη. Αυτή η δομή βοηθά καλύτερα στην κυκλοφορία του οξυγόνου. Στη συνέχεια πρέπει να ελεγχθεί η υγρασία των υλικών. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετή υγρασία η οποία μπορεί να διαπιστωθεί με το στύψιμο της ύλης πριν τοποθετηθεί για κομποστοποίηση. Τέλος, καλό είναι τα υλικά αυτά να έχουν μικρό μέγεθος. Αυτό συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Κομποστοποίηση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία, από οργανικά κατάλοιπα, έχουμε παραγωγή μίας ουσίας, επονομαζόμενης ως κόμποστ.
Πηγή εικόνας: https://simplylife.gr/pages/anakuklwsh/article/id/12

Τα οφέλη της κομποστοποίησης

Η κομποστοποίηση, σε πρώτο στάδιο, είναι φανερό πως μειώνει σημαντικά την ποσότητα των σκουπιδιών του νοικοκυριού μας. Αυτό σημαίνει ότι μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων καταλήγει στις χωματερές όπως επίσης και μικρότερη ποσότητα χημικών αερίων, όπως το μεθάνιο, παράγεται από την καύση των απορριμμάτων μας. Αυτομάτως λοιπόν το αποτύπωμα που αφήνουμε στη φύση μειώνεται. Συγχρόνως, ο εδαφοβελτιωτής που δημιουργείται έχει ευεργετική δράση στην ποιότητα του χώματος, είτε αυτό είναι στον στον κήπο είτε στις γλάστρες μας. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει θρεπτικά ιχνοστοιχεία καθώς και τη σωστή υγρασία στο χώμα ώστε να αναπτυχθούν υγιή φυτά. Την ίδια στιγμή προλαμβάνει και καταπολεμά τα παράσιτα, χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητη η χρήση χημικών ουσιών. Έτσι η χρήση κομπόστ μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης της χρήσης χημικών ουσιών στο σπίτι και στη ζωή μας γενικότερα. Η κομποστοποίηση συμβάλλει επιπλέον και στη δημιουργία κάποιων ωφέλιμων βακτηρίων και μυκήτων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βοηθούν στη διάσπαση της οργανικής ύλης και κατ’επέκταση στην παραγωγή του χούμους, του εδαφοβελτιωτή, μιας ύλης πλούσιας σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν κομποστοποιητή στο σπίτι μας;

Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει ειδικοί κάδοι για τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Οι κάδοι αυτοί ωστόσο είναι συνήθως αρκετά ακριβοί. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει όμως διότι υπάρχουν τρόποι για τη δημιουργία τέτοιων κάδων, και η διαδικασία μάλιστα είναι ιδιαίτερα εύκολη. Αυτό που αρχικά χρειάζεται είναι ένας κάδος, πλαστικός ή ξύλινος. Στη συνέχεια πρέπει να προσθέσουμε χώμα στον κάδο για να γίνει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά η διαδικασία της αποσύνθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αερίζουμε συχνά τον κάδο και να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σίγουρα η διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και προσπάθεια, όμως το αποτέλεσμα σίγουρα θα μας ανταμείψει και θα μας γεμίσει αισιοδοξία για το μέλλον του περιβάλλοντος

Πηγή: maxmag.gr

Προηγούμενο άρθρο7 σημαντικές συμβουλές ενοικιαστών
Επόμενο άρθροΧρέη κοινοχρήστων