Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την συντήρηση του λέβητα

Καταρχήν, θα πρέπει να φροντίζετε για την ετήσια συντήρηση του λέβητα. Η συντήρηση του λέβητα μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο. Ιδανικά όμως η συντήρηση καυστήρα προτείνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Κατά τη περίοδο αυτή είναι σημαντικό να γίνει η ετήσια συντήρηση καθώς οι διαβρωτικές επικαθίσεις απομακρύνονται νωρίς και η ποιότητα της εργασία είναι σαφώς καλύτερη αφού ο συντηρητής έχει τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού του χρόνου εργασίας του.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της συντήρησης;

Η συντήρηση του καυστήρα πετρελαίου πρέπει να περιλαμβάνει σαν διαδικασία τουλάχιστον τις ακόλουθες εργασίες:

  • Καθαρισμός λέβητα
  • Ρύθμιση της αναλογίας αέρα- πετρελαίου για σωστή καύση και οικονομία στο πετρέλαιο καθώς και έως 40% μεγαλύτερη αποφυγή ρύπανσης
  • Ρύθμιση θερμοστατών(λέβητα, κυκλοφορητή, καυστήρα)
  • Έλεγχος φίλτρου πετρελαίου
  • Έλεγχος ανοδίου της εγκατάστασης θέρμανσης
  • Καθαρισμός θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας
  • Έλεγχος οργάνου αυτόματης πληρώσεως (νερά της εγκατάστασης)
  • Έλεγχος δοχείου διαστολής

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση καυστήρα;

Οι ειδικοί επαγγελματίες υδραυλικοί του MyConstructor.gr προτείνουν η συντήρηση αλλά και ο καθαρισμός του λέβητα πετρελαίου θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Εάν δεν είστε κατάλληλα ενημερωμένοι σχετικά με τη σημαντικότητα αυτής της εργασίας είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικές χρήσιμες συμβουλές. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσετε τη συντήρηση καυστήρα μιας και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες και κοστοβόρες βλάβες.

Υπάρχουν δύο ιδανικές περίοδοι κατά τις οποίες μπορείτε να κάνετε συντήρηση καυστήρα. Η πρώτη είναι αμέσως μετά την περίοδο χρήσης και η άλλη πριν ξεκινήσετε πάλι να χρησιμοποιείτε το σύστημα θέρμανσης. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε σίγουρα να αποφύγετε την πλειονότητα των βλαβών που μπορεί να προκύψουν και να μειώσουν την απόδοση του καυστήρα σας.

Τι περιλαμβάνει η συντήρηση καυστήρα

Στις εργασίες περιλαμβάνεται και ο έλεγχος και καθαρισμός των εξαρτημάτων του καυστήρα. Αυτά αφορούν τις ακίδες ανάφλεξης, τον καθαρισμό ή την αντικατάσταση του μπεκ του καυστήρα αν χρειαστεί, καθαρισμό και έλεγχο του φωτοκύτταρου, καθαρισμός και μέτρηση αντλίας πετρελαίου, καθαρισμός στροβιληστήρα και καθαρισμός των φίλτρων πετρελαίου. Σημαντικές εργασίες είναι επίσης ο έλεγχος διαρροών πετρελαίου. Ο πρώτος έλεγχος γίνεται στις σωλήνες μεταφοράς πετρελαίου προς στον καυστήρα και ο δεύτερος στην αντλία. Επίσης, καλό είναι να ελέγχεται η καπνοδόχος για τον ομαλό ελκυσμό της καμινάδας. Τέλος, χρήσιμο είναι να πραγματοποιείται η μέτρηση καυσαερίων και η σωστή ρύθμιση που είναι η πλέον απαραίτητη εργασία για την βέλτιστη απόδοση και την εξοικονόμηση καύσιμης ύλης όπως προαναφέρθηκε. Στις παραπάνω εργασίες καλό είναι να είστε παρών για να ελέγξετε ότι εκτελέστηκαν όλες επιτυχώς και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια βλάβη στον καυστήρα.

Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο εγκαταστάτης – θερμουδραυλικός που θα κάνει τη συντήρηση του συστήματος σας  είναι υποχρεωμένος να εκδώσει φύλλο ελέγχου καύσης και μετά από κάθε επίσκεψη να ενημερώνει το ημερολόγιο λεβητοστασίου για το είδος της παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε στο σύστημα θέρμανσης.

Όταν πρόκειται για καινούριες εγκαταστάσεις, ο αδειούχος εγκαταστάτης και συντηρητής καυστήρων εκδίδει επίσης και πιστοποιητικό εγκατάστασης (διπλότυπο) το οποίο μάλιστα αποστέλλεται στον αρμόδιο κρατικό φορέα και πιστοποιεί ότι στο συγκεκριμένο σύστημα τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές κατασκευής και ασφαλείας.

Πηγή: Myconstructor.gr

Προηγούμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης 100-750 ευρώ: Ο νέος τρόπος υπολογισμού και τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης
Επόμενο άρθροΕίστε Διαχειριστής Πολυκατοικίας; Πάρτε την επιδότηση του Εξοικονομώ-Αυτονομώ!